Pagina's

Over China

15 maart 2022
'Rusland steeds meer vazalstaat van China'
Washington voert de druk op Peking op om Moskou te laten vallen. China geeft niet toe, maar wil ook nieuwe Amerikaanse sancties vermijden, zeker nu het land kampt met de grootste uitbraak van corona in twee jaar tijd.

Lees het hele verhaal hier.


17 februari 2022
Chinezen grijpen hun kans in Irak
In geen enkel land pompte China vorig jaar zoveel geld als in het olierijke Irak. Peking vult de leegte die ontstaat nu de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Midden-Oosten.

Lees het hele verhaal hier.


5 november 2021
China aast op Taiwanese kroonjuwelen
Bijna dagelijks stuurt Peking gevechtsvliegtuigen richting Taiwan. Het eiland vreest een Chinese invasie. Wat vaststaat: een oorlog zou een ramp zijn voor de wereldeconomie, want Taiwan is hofleverancier van halfgeleiders.

Lees het hele verhaal hier.

16 augustus 2021
Niet alle landen worstelen zo met de winst van de taliban
Het Westen is in shock door de snelle val van Kaboel en vraagt zich af wat het met de taliban aan moet. Andere landen, zoals China en Rusland, zijn al een stap verder.

Lees het hele verhaal hier.


25 juni 2021
'Het Westen moet zijn roze bril afzetten. China gaat richting totalitaire staat'
De economische en politieke opmars van China zet de internationale verhoudingen op hun kop. Is China nog te stoppen? 'Het is vijf voor twaalf', waarschuwt sinoloog Henk Schulte Nordholt.

Lees het hele verhaal hier.


18 juni 2021
Onderzoeker Zenz: 'Peking heeft letterlijk de baarmoeders van Oeigoerse vrouwen afgesloten'
Peking ligt onder vuur vanwege mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in Xinjiang. Een van de drijvende krachten achter de kritiek is de Duitse antropoloog Adrian Zenz.'China pleegt "slow genocide"; de gevolgen zien we pas na jaren.'

Lees het hele verhaal hier
.

7 juni 2021
Lucht tussen VS en China klaart niet op
De sfeer is minder ijzig dan onder Donald Trump, maar veel vooruitgang in hun economische relatie boeken de Verenigde Staten en China onder zijn opvolger Joe Biden duidelijk niet.

Lees het hele verhaal hier.


2 juni 2021
'G7 wil tegenwicht bieden aan Chinese zijderoute'
De G7 wil een Westers alternatief creëren voor de massale Chinese investeringen in infrastructuur in opkomende landen. Doel ervan is een dam op te werpen tegen de snel groeiende invloed van Peking in de wereld.

Lees het hele verhaal hier.


27 april 2021
Fabrikanten van veevoer en supplementen lichten ketens door op Oeigoerse dwangarbeid
Nederlandse fabrikanten van veevoer en voedingssupplementen gaan hun productieketens doorlichten op Oeigoerse dwangarbeid.

Lees het hele verhaal hier.


18 april 2021
Dwangarbeid Oeigoeren brengt ook Nederlandse bedrijven in het nauw
Na kleren liggen ook zonnepanelen uit China onder vuur vanwege Oeigoerse dwangarbeid. Westerse bedrijven die er zakendoen staan onder steeds grotere druk om hun productieketens op te schonen. Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

Lees het hele verhaal hier.


31 maart 2021
Chinese staatsbanken stellen keiharde eisen aan leningen
Onderzoekers namen leningen van Chinese staatsbanken aan andere landen onder de loep. Conclusie: 'China stelt zich heel dwingend op en is heel gewiekst.'

Lees het hele verhaal hier.

10 februari 2021
Nederland verdient meer aan export naar China
Nederland verdient flink meer aan de export naar China. De uitvoer van producten naar het land zit bovendien in de lift, ondanks corona.

Lees het hele verhaal hier
.

29 januari 2021
'Steeds weer dacht ik: China haalt ons op alle mogelijke vlakken keihard in'
Ruben Terlou maakte een tv-serie over hoe de Chinese invloed buiten dat land toeneemt. De documentairemaker is mild over de Chinezen met hun verbazingwekkende arbeidsethos, maar bezorgd over Xi's expansiedrift. 'Peking deelt onze fundamentele waarden niet.'

Lees het hele verhaal hier.


20 januari 2021
Xi's Project van de Eeuw mag niet mislukken
Is het over en uit met China's ambitieuze plannen voor een Nieuwe Zijderoute? Peking kijkt kritisch naar de geïnvesteerde miljarden, maar afscheid nemen van Xi Jinpings grootse plan is geen optie. 'Het zou mij erg verbazen als het passé is.'

Lees het hele verhaal hier.


17 januari 2021
Westen vreest Chinese 'vaccindiplomatie'
Goedbedoelde hulp of vooral een manier om meer invloed te verwerven op het wereldtoneel? Het Westen is sceptisch over China's 'vaccindiplomatie'. Arme landen zijn juist blij met de hulp uit Peking.

Lees het hele verhaal hier.


7 december 2021
Nederland doet niet genoeg voor Taiwan'
De Nederlandse regering vindt het niet nodig om de economische banden met Taiwan verder aan te halen. De vertegenwoordiger van het land in Den Haag zegt dat Nederland als belangrijkste investeerder meer kan doen om Taiwan te steunen.

Lees het hele verhaal hier.


29 november 2020
Afrika zit klem tussen corona en schulden
Corona dreigt Afrika in een nieuwe schuldencrisis te storten. Plannen van de G20 om dat te voorkomen zijn volgens Afrikaanse experts een druppel op een gloeiende plaat. 'We koersen af op rommelige faillissementen. Dat gaat Afrika pijn doen.'

Lees het hele verhaal hier.


20 november 2020
'Een zwak en verdeeld Europa is machteloos tegen China'
Als het geen weerwoord krijgt, zal China zich steeds offensiever opstellen. Een verzwakt Europa is geen partij voor Peking, waarschuwt Clingendaels China-expert Frans-Paul van der Putten. 'Joe Biden zal de druk verder opvoeren.'

Lees het hele verhaal hier.


11 november 2020
Waarom China niet meer te stoppen is
De westerse hegemonie is voorbij. De coronacrisis kan volgens de dwarse Aziatische denker Kishore Mahbubani het begin inluiden van een nieuw tijdperk, waarin China de hoofdrol voor zich opeist. 'Hou op met hopen dat de tijger weer in een kat verandert, want dat gaat niet gebeuren.'

Lees het hele verhaal hier.


30 oktober 2020
Corona geeft China vleugels in zijn jacht op de VS
China loopt rap in op de Verenigde Staten om nummer 1 van de wereld te worden. En dankzij de coronacrisis gaat het nu nog sneller: waar de Amerikaanse economie krimpt, groeit de Chinese. Kan Washington de strijd met Peking nog winnen?

Lees het hele verhaal hier.


29 augustus 2020
Westen verzwakt uit crisis door afkeer van China
Crises staan centraal in het boek dat Nout Wellink schreef. Ontgelden leest als een financieel-economische bijsluiter bij een bizar jaar. De oud-president van De Nederlandsche Bank waarschuwt ook voor een nieuwe schuldencrisis en voor anti-Chinese reflexen.

Lees het hele verhaal hier.


26 augustus 2020
China op tournee door Europa om verstoorde relatie te redden
Peking wil de fors op de proef gestelde verhoudingen tussen China en Europa herstellen. Minister van buitenlandse zaken Wang Yi is op pad gestuurd om de omvang van de schade in kaart te brengen.

Lees het hele verhaal hier.


8 augustus 2020
Oorlog rond tiener-app: verdere versplintering internet dreigt
Er vliegen geen raketten over en weer, maar de ruzie tussen China en de VS over video-app TikTok zorgt wel degelijk voor ongerustheid. De strijd om technologische hegemonie escaleert steeds verder. Een van de gevolgen: een fragmenterend internet. Kan de verkiezing van Joe Biden ontspanning brengen?

Lees het hele verhaal hier.


3 augustus 2020
Wie is er na TikTok aan de beurt?
ByteDance, eigenaar van TikTok, is niet het enige Chinese bedrijf dat zich zorgen moet maken om zijn toekomst in de Verenigde Staten. Washington dreigt meer apps te verbieden. De sociale media-app WeChat van technologiereus Tencent uit Shenzhen kan als volgende aan de beurt zijn.

Lees het hele verhaal hier.


1 juni 2020
Hongkong, klem tussen Peking en Washington

Hongkong dreigt slachtoffer te worden van de machtsstrijd tussen Washington en Peking. De zorgen over de toekomst van de stad, nog altijd een belangrijk financieel centrum, nemen toe.

Lees het hele verhaal hier.


28 april 2020
Waarom het Westen China's helpende hand wantrouwt

De spanningen tussen China en het Westen nemen door de coronacrisis eerder toe dan af. Met vliegtuigen vol medische hulpmiddelen schoot de Volksrepubliek landen die vechten tegen het virus de afgelopen weken te hulp. Maar de argwaan tegenover Peking en zijn 'mondkapjesdiplomatie' groeit.

Lees het hele verhaal hier.


31 maart 2020
China: hoop op herstel, zorgen blijven
De Chinese economie vertoont weer tekenen van leven. Nu de corona-uitbraak onder controle lijkt, pakken bedrijven, scholen, winkels en restaurants de draad weer op. Maar het gevaar is nog lang niet geweken, al komt dat nu vooral uit het buitenland, waar het virus hard toeslaat.

Lees het hele verhaal hier.



7 maart 2020
Fragiele ketens: hoe het coronavirus ook de globalisering infecteert
Wat demonstranten de afgelopen decennia niet lukte, kreeg een virus in minder dan twee maanden tijd voor elkaar. Luidt de uitbraak van de ziekte een golf van deglobalisering in?

Lees het hele verhaal hier.


11 januari 2020
2020: een cruciaal jaar voor de globalisering
Overleeft de globalisering nog vier jaar Donald Trump in het Witte Huis? 2020 wordt een belangrijk jaar voor de toekomst van vrijhandel en de wereldeconomie. Maar: 'Ook een Democraat zal een deel van Trumps beleid voortzetten.'

Lees het hele verhaal hier.


18 december 2019
Suriname verdrinkt in Chinese schuld
Surinames schuld aan Peking is nu om en nabij een miljard dollar. Het IMF waarschuwt dat de schuld niet verder moet oplopen, maar president Desi Bouterse maakt zich geen zorgen.

Lees het hele verhaal hier.


16 december 2019
Trump juicht, maar deal is nog geen doorbraak in relatie met China
Het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China betekent dat er, in ieder geval voorlopig, een eind is gekomen aan de escalatie van het al anderhalf jaar durende conflict tussen de twee economische supermachten. Maar het is te vroeg om van een doorbraak te spreken.

Lees het hele verhaal hier.


3 december 2019
Afrika’s revanche is made in China
Een slaperig stadje aan de Tanzaniaanse kust kan het Shenzhen van Afrika worden. En zo zijn er meer achtergebleven plekken in de wereld die het Chinese powerhouse willen evenaren. Maar het wurgcontract met de Chinezen knelt de Tanzanianen nu al. Welk lot treft hun nieuwe ‘Chinese’ haven?

Lees het hele verhaal hier.


18 november 2019
Tikkende tijdbom: geheime schuld aan China
De schuld van tientallen arme landen aan China is deze eeuw snel gegroeid. De helft van de schuld is verborgen voor de buitenwereld. Dreigt er een nieuwe crisis?

Lees het hele verhaal hier.


16 november 2019
Koude oorlog tussen de kokosnoten
Of er nu een handelsakkoord komt of niet, de strijd tussen de Verenigde Staten en China om mondiale invloed gaat door. In de Pacific paait Peking kleine eilandstaten met geld en infrastructuur. Wie een schuld niet kan terugbetalen, is sowieso de klos.

Lees het hele verhaal hier.


27 oktober 2019
Taiwan buigt niet in Chinese broedertwist
De spanningen tussen China en Taiwan lopen op. Peking streeft naar hereniging, maar Taipei voelt daar niets voor. Wapengekletter en sancties maken Taiwanezen nerveus. Is ontsnappen aan China nog wel mogelijk?

Lees het hele verhaal hier.


3 september 2019
China's opmars op de pampa
De kans dat Argentinië opnieuw bankroet gaat neemt snel toe. Wie leent het land straks nog geld? In Washington groeit de bekommernis om de Chinese invloed in de regio, maar Argentijnen maken zich weinig zorgen.

Lees het hele verhaal hier.

28 augustus 2019
Trump: olie op het vuur én blussen
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China leek afgelopen week een uitslaande brand. Ondanks verbaal bluswerk van beide kanten neemt de kans op een deal eerder af dan toe.

Lees het hele verhaal hier.


15 augustus 2019
Schade van handelsoorlog loopt op in snel tempo op
Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is vandaag aan zijn 406de dag toe. Wat begon met strategische speldenprikken is aan het ontaarden in een allesomvattende economische oorlog.

Lees het hele verhaal hier.


8 augustus 2019
Ook Thailand kan profiteren van vertrek bedrijven uit China
Een toenemend aantal bedrijven besluit onder druk van de handelsoorlog om China te verlaten. Uit een analyse van Rabobank blijkt dat Thailand, Maleisië en Vietnam waarschijnlijk het meeste zullen profiteren van de uitstroom. Maar of deze landen er lang voordeel van hebben is de vraag.

Lees het hele verhaal hier
.

31 mei 2019
Xi kan en zal niet buigen voor Trump
Peking maakt zich op voor een langdurig economisch gevecht met de Verenigde Staten. De toon verhardt, een nieuwe Lange Mars is aangekondigd. ‘China kan niet toestaan dat de VS Huawei de nek omdraaien.’

Lees het hele verhaal hier.


9 mei 2019
Haagse spierballentaal imponeert Peking niet
Het kabinet presenteert vrijdag naar verwachting de nieuwe China-strategie. Het bedrijfsleven is bang voor een te harde koers.

Lees het hele verhaal hier.


20 maart 2019
China's geld is onweerstaanbaar, ook voor Italië
Steeds meer Europese landen zetten hun handtekening voor deelname aan de Nieuwe Zijderoute. Ook Italië wil een graantje meepikken. 'Brussel' fronst de wenkbrauwen.

Lees het hele verhaal hier.


8 april 2019
Hoe de Balkan de deur openzet voor Chinese rechters
China's invloed op de Balkan neemt toe. Niet alleen de groeiende schuldenlast van de landen daar moet Brussel zorgen baren. Juridische macht verschuift van Europese naar Chinese rechtbanken, zegt de Duitse financieel specialist Jens Bastian.

Lees het hele verhaal hier.


1 maart 2019
Verslaafd aan het geld uit Peking
Met miljardenleningen maakt China steeds meer landen van zich afhankelijk. Het verzet daartegen groeit, maar afkicken van Pekings geldinjecties is niet eenvoudig.

Lees het hele verhaal hier.


24 december 2018
Trumps haviken moeten China kort houden
Als het om China gaat, zijn Peter Navarro en Bob Lighthizer de opperhaviken in het Witte Huis. Hun invloed op Donald Trump is groot. Wie zijn zij?

Lees het hele verhaal hier.


10 december 2018
Alle curves steil omhoog: hoe arm China dankzij Deng 'glorieus rijk' werd
Straatarm was China veertig jaar geleden. Wie een foto wilde maken van autoverkeer in Peking, moest het stoplicht extra lang op rood laten zetten. In december 1978 besloot Deng Xiaoping dat het anders moest. De gevolgen zijn bekend. Het Chinese wonder in zes grafieken.

Lees het hele verhaal hier.


5 oktober 2018
Trump heeft zijn handen vrij voor de strijd met zijn grootste vijand, China
De twee grootste economieën ter wereld, de VS en China, staan lijnrecht tegenover elkaar in een snel escalerend handelsconflict. En vooralsnog wijst niets erop dat de ruzie snel voorbij is.

Lees het hele verhaal hier.